2014. augusztus 15., péntek

UHT tej ellenőrzés-sorozat – 37 000 liter tejet vontak ki a forgalomból

Az alább beidézett NÉbiH honlapról származó hírt is felfoghatnánk egyfajta intő jelnek a kereskedelemben kapható dobozos - esetenként akár egy éves szavatossági idővel is ellátott -, agyonfeldolgozott, beltartalmi értékeitől maximálisan megfosztott UHT tejek elkerülése érdekében. Ezek helyett sokkal tanácsosabb lenne termelőktől venni a "nyers" tejet, amelynek zsírtartalma akár 4.7-5% is lehet. Ma már ezek lefejése teljesen zárt rendszerben történik, és a lehető legkevesebb kezelésen esik át. Igaz, nem állnak el akár egy évig is, de biztosak lehetünk benne, hogy minden benne van, aminek a tejben benne kell lennie.

A termelői tejből mind a mai napig biztonsággal készíthető aludt tej, míg a bolti társa csak megrohad a szoba melegén. A termelői tejből mi magunk készíthetünk tejfölt, túrót, sajtot, joghurtot, kefirt, és sok egyéb olyan házi tejtermékeket, finomságokat, amire a bolti tejek - legfőképp az UHT tejek - egyáltalán nem alkalmasak. És akkor jöjjön az ominózus bejegyzés a NÉbiH honlapjáról.

24 rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak múlt héten az ország több megyéjében a külföldi UHT tejeket forgalmazó nagykereskedőknél és áruházláncoknál a NÉBIH és a kormányhivatalok élelmiszerbiztonsági ellenőrei. A razziára az országos főállatorvos által elrendelt kiemelt ellenőrzés-sorozat részeként került sor. A forgalmi korlátozás alá vont tételek értéke eléri a 4 millió Forintot.

A 24 helyszínen több mint 37 000 liter cseh és szlovák UHT tej forgalmi korlátozását rendelték el a szakemberek. Az eljárást egy esetben a termék nem megfelelő jelölése, a többinél pedig a nem megfelelő nyomonkövetési dokumentumok miatt kezdeményezték az ellenőrök. A tételek értéke eléri a 4 millió Forintot.

Több terméknél – azok ismeretlen eredete miatt – laboratóriumi vizsgálatokhoz is mintát vettek a szakemberek. A NÉBIH laboratóriumaiban mikrobiológiai vizsgálatokat végeznek, de nézik a tejek fehérje tartalmát, idegen víz, nehézfémek, valamint peszticidek jelenlétét is. Az adatok feldolgozása folyamatban van. Az ellenőrzés-sorozat az következő hetekben is folytatódik.
Forrás: nebih.gov.hu

A bevezetőben jól lehúztuk az UHT tejet, pedig a szakma állítása szerint ugyanolyan beltartalmi értékekkel rendelkezik, mint a nem UHT tejek. Itt persze érdemes megemlíteni, hogy ezt az összehasonlítást a bolti UHT és a bolti nem UHT tejek között teszi a szakma, holott ma már nem titok, hogy a nagyüzemi tehenészetekben sokkal kevésbé figyelnek oda az állatok minden egyes igényér (mozgás, táplálkozás, környezeti viszonyok), mint a kistermelői tehenészetekben. A tej beltartalmi értékei pedig nagyban függnek mindezektől. Talán ezért lehetséges, hogy a bolti tejek íze sohasem fogja még csak megközelíteni sem a termelői tejét...

Kapcsolódó link: TVE - Milyen tej van a dobozban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...