2015. április 1., szerda

Néhány "étel" alapanyag, amit nem szerencsés megenni...

Biztosan mindenki hallott már arról, hogy bizonyos élelmiszerekbe rendkívül ártalmas, néha rákkeltő anyagokat tesznek, mindezt csupán az íz fokozása és a tartósítás érdekében. A komplikált nevű vagy hosszú számsorokkal jelölt adalékanyagokat azonban kevesen ismerik, ezért cikkünkben összefoglaltuk, hogy mik a leginkább kerülendő élelmiszerek a piacon. Sajnos a káros adalékanyagokat száz százalékban nem tudjuk elkerülni. Ám ha mindig elolvasgatjuk a termékek hátoldalán levő összetevőket, és utána is járunk jelentésüknek, akkor sokkal könnyebben elkerülhetjük a toxikus anyagok fogyasztását, amik kis mennyiségben nem okoznak nagy bajt, ám folyamatos fogyasztásuk káros lehet.

Leveskocka és vegeta

Dénes Viktória, pécsi biológus elmeséli, hogy a nátrium-glutamát vagyis az E621-es jellel ellátott ízfokozó egy rendkívül ártalmas adalékanyag az élelmiszerekben. Nagyon nehezen lehet elkerülni, hiszen szinte minden hústermékben megtalálható. A neurobiológiai kutatásokban – erős sejtpusztító hatását kihasználva – az idegrendszer megfelelő helyeire injektálva degenerációs betegségek kiváltására használják. Ezt az anyagot az élelmiszeriparban rendkívül kis dózisban használják, így nem toxikus, de ha valaki hosszú éveken keresztül fogyasztja, allergiát, szédülést és fejfájást válthat ki. Ez az anyag legnagyobb dózisban a leveskockákban, illetve a vegetában található meg.


Mit vegyünk helyette?

A leveskockát és a vegetát / ételízesítőt is elkészíthetjük otthon (mint ez az Ezt fald fel! blogunkban látható is), valamint ha bioboltokban vásárolunk és körültekintően elolvassuk a termék hátoldalán az összetevőit, akkor könnyedén találhatunk természetesen készült vegetát és leveskockákat. Korábban már bővebben is írtunk a természetes fűszerekről.

Tejszín

Az E 407-es sorszámú karragén egy vörös algából kivont anyag, melyet arra használnak, hogy zselésítsék, sűrítsék az élelmiszereket. A tejszínekben, jégkrémekben és a legtöbb joghurtban megtalálható. A szervezetben szerencsére nem tud felszívódni és gyorsan kiürül, ennek ellenére állatkísérletekben bőrgyulladás előidézésére használják. Legnagyobb dózisban a tejszínben található meg ez az anyag – avat be a biológus szakember.


Mit vegyünk helyette?

A bolti tejtermékek helyett inkább válasszuk a kistermelők termékeit, ezzel könnyedén kivédhetjük ezt a problémát.

Felvágottak, szalámik

A felvágottak finomak és sokáig elállnak a hűtőben, ezért ideális választás, ha gyakran eszik húst az ember. Dénes Viktória biológus azonban arra figyelmeztet, hogy ezt az állapotot és ízvilágot a húsipar ártalmas adalékanyagokkal éri el. A fentebb említett nátrium-glutamát ízfokozóként, a különböző emulgeálószerek a zsír eloszlásáért, a foszfátok pedig a víz megkötéséért felelősek a felvágottakban. Ezek az anyagok egyenként is rákkeltőek lehetnek, allergiát válthatnak ki és egyéb változásokat okozhatnak a szervezetben.


Mit vegyünk helyette?

Ahogy minden mást, a felvágottakat is el tudjuk készíteni otthon. Ha az ember saját maga tölti meg a húst, akkor meglepetés nem érheti. Ha mindenképpen el akarjuk kerülni ezeket a termékeket, akkor olyan húsokat vásároljunk, melyek nem estek át semmilyen feldolgozási procedúrán. Valamint, ha kistermelőktől vásárolunk és kerüljük a tömegcikkeket – mert a nagyüzemek az olcsóbb és kevésbé időigényes módszereket választják a nagyobb profit érdekében – jó eséllyel elkerülhetjük az adalékokkal, füstaromával, ízfokozókkal felturbózott húskészítményeket.

Chips

A szakemberek szerint a chips alapvetően az ízesítése miatt rendkívül ártalmas, mely még nyomokban sem tartalmaz természetes anyagot. Bár az olaj sem egészséges, amiben kisütik, de ha már kínzó vágyat érzünk egy zacskó chips iránt, akkor legalább az erősen ízesített fajtákat kerüljük el.


Mit vegyünk helyette?

A natúr chips – már ha valóban burgonyából készül, akkor nyugodtan fogyasztható. Mindezen felül chipset magunk is készíthetünk otthon (mint ez az Ezt fald fel! blogunkban látható is), méghozzá nem csak burgonyából, melyek egészen biztosan legalább annyira finomak, mint bolti társaik.

Forrás: www.pecsma.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...