2015. március 29., vasárnap

Húsvéti tojás – nem mindegy, hogy hol, mit, mennyiért veszünk...

Húsvét előtt megugrik a tojásvásárlás, a hiperek akcióznak, jön az import, sok esetben fekete tojás. Már csak az a kérdés, mit és mennyiért vehetünk?

A tojásvásárlás húsvét előtt a duplájára nő, ami 30-60 tojás vásárlását jelent háztartásonként hetente. A húsvét előtti két hétben eléri az 50-60 milliót az eladott tojások száma.


A tojás fogyasztói ára a múlt évihez képest 4-5 százalékkal nőtt, a húsvéti időszakban azonban az áruházláncok folyamatos akciózása miatt nem várható drágulás - mondta Földi Péter, a Baromfi Termék Tanács (BTT) tanácsadója. Földi szerint átlagosan 35-40 forintot kérnek darabonként az üzletekben és piacokon.

Idetojják a kis külföldit

A húsvéti magyar tojáspiacot megzavarja az import, mert a beszállítói árakat letöri - mondta. Megjegyezte azt is, hogy ilyenkor a kis (S) méretű apró tojások kínálata nő meg az üzletekben, amelyek darabára alacsonyabb ugyan, de a tényleges súlyuk alapján legdrágábbak (ha biztosak akarunk lenni abban, hogy tudjuk, mit veszünk, akkor mindig nézzük meg, van-e a tojáson pecsét, és hogy a tojás honnan származik. Ebben nyújthat segítséget előző írásunk: Mit jelent a pecsét a tojáson?).

Jön az olcsó import

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint mintegy 60 millió tojást hoztak be az országba január és november között. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének becslése szerint viszont az illegális szállítmányokkal mintegy 800 millió darab tojás érkezett Magyarországra. A tanácsadó megjegyezte, hogy a január 1-jén bevezetett elektronikus közúti árumozgásokat ellenőrző rendszer (ekáer) a szakmai szervezet várakozásai szerint jelentősen visszaszorítja majd a tojás fekete importját. A főbb beszállító országok: Lengyelország, Szlovákia, Lettország és Németország. A magyar tojásexport tavaly 46 millió volt.

A magyar tojásfogyasztás évente átlagosan 215 darab. A termelés éves árbevétele az idén várhatóan 60 milliárd forint lesz, ami az előző évhez képest mintegy 2-3 százalékos növekedést jelent. A tojás darabonkénti előállítási költsége 18,5, csomagolással 22,5 forint; az áfa nélküli eladási ár pedig 24 forint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...