2015. június 30., kedd

Néhány jó tanács, hogy mire figyeljünk sütemények vásárlásakor...

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy kávézóban vagy cukrászdában süteményt rendeltél, de a várva várt édes élmény, nem volt olyan édes, mint amire számítottál. Íme néhány gyakorlati tanács, hogy mire figyelj, ha jó minőségű terméket szeretnél kapni.

Fotó: foodnetwork.com

1. Az üzlet

Egy kávézóba vagy cukrászdába belépve nézz körbe, és mérd fel a terepet. Az üzletekben makulátlan rendnek és tisztaságnak kell lennie. Amennyiben nem ezt tapasztalod, hogy várhatnád el, hogy a felszolgált étel is rendben legyen.

Az evőeszközök és tányérok tisztaságát is ellenőrizd. Ha koszos, maszatos evőeszközt kaptál, hívd fel a figyelmüket rá, és cseréltesd ki, vagy közöld, hogy a vendégük lettél volna...

2. Külalak

A sütemények kiválasztásánál az első szempont a külső, amely önmagában is étvágygerjesztő hatással bír. A sütemény lehet kerek, szögletes, tekercs, rolád és egyéb változatos formában is megjelenhet a lényeg, hogy legyen felismerhető pontosan milyennek is kell lennie.

A lelapult forma és a széleken kibuggyanó töltelék nem biztos, hogy helyes bánásmódot feltételez a személyzet részéről.

A hiányos fedőréteg sem túl bizalomgerjesztő: a minyonok gyakori problémája lehet, hogy a fondant nem teljesen vonja be a tésztát vagy letöredeznek az aljáról kis darabok.

A csokoládé bevonat megfolyása és töredezettsége rossz minőségű alapanyagot vagy helytelen gyártástechnológiát feltételez.

A vágásfelület egyenletessége is fontos szempont. A magára valamit is adó cukrász csak szépen szeletelt süteményt enged forgalomba hozni.

Fotó: ministryofcake.co.uk

3. Alapanyagok

Egy jó minőségű cukrászsüteménynek jó minőségű anyagból kell készülnie, a helyes gyártástechnológia betartásával, higiénikus környezetben.

A csokoládé minősége különösen sarkalatos pontja a süteményeknek: egy szép fényes, sötét színű bevonat minőségi alapanyagot feltételez.

A tejszín esetében elterjedt a növényi habok használata, mert olcsók, könnyű velük dolgozni és tartósak, ízükben azonban eltérőek az igazi tej alapú tejszíntől. Válasszuk inkább az igazi tejszínnel készült termékeket, amennyiben van ilyen a kínálatban.

A gyümölcsös süteményeknél válasszuk azt, amelyiken látszik, hogy friss alapanyagból készült, és kerüljük a mirelitből készült termékeket.

Kérdezzük meg a személyzettől, hogy a vajkrémes sütemény valóban vajból készült-e vagy speciális célmargarint ún. krémmargarint használtak. Amennyiben lehetséges, kerüljük a margarinos termékeket.

4. Hűtés, tárolás

A sütemények esetén különösen fontos a hűtés és hűtési lánc betartása szállítás közben is. Különösen fontos ez a krémeseknél, ezeknél ugyanis külön törvényi szabályozás is létezik.

A krémesek és tejszínhabos sütemények esetében az eltarthatósági idő maximum 16 óra lehet 4-6°C között tárolva.

Ha olvadásnak indult csokoládé bevonatot vagy lapulásnak indult süteményt, krémest látunk, ne vásároljunk belőle.

1 megjegyzés:

  1. Tényleg, és a háztartásokban termelt használt olajjal mi lesz? Mert mi leadjuk a MOL-nál. Nagyon látványos bajokat okozhat, ha nem jól kezeljük! Boldogolaj oldalon láthatjátok!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...